Nettsiden til Miljødirektoratet er nå oppdatert bl.a. med smittefarlig avfall. Direktoratet melder til NFFA at man venter mer utfyllende informasjon fra Folkehelseinstituttet, som det vil bli linket til straks den foreligger.  Les mer her!

Miljødirektoratet kommenterer forøvrig situasjonen slik i e-post til NFFA:

"Vi registrerer også at helsemyndighetenes og helseinstitusjonenes vurderinger av hva som er smittefarlig avfall trekkes i tvil av enkelte i avfallsbransjen. Vi forstår at det kan være bekymring når det er så strenge koronatiltak i samfunnet, og mye omtale i media, men vi mener helsemyndighetenes vurderinger må legges til grunn, siden de har god kompetanse på smittevern, og er svært drevne i slike vurderinger. 

Helsemyndighetene har gode prosedyrer og  vurderinger av hva som er smittefarlig avfall og som dermed skal håndteres som smittefarlig avfall internt i helseinstitusjonene og ved transport. Helsemyndighetene opplyser oss om at helsetjenesten følger forskrift om smittefarlig avfall og regelverket om transport av farlig gods, ADR-regelverket. Helsemyndighetene opplyser også om at det nå går mer avfall som smittefarlig enn det som egentlig er nødvendig pga. hastverk for helsepersonell.

Generelt er det slik i normalsituasjon at restavfall fra husholdninger kan inneholde smitte, siden hjemmeboende kan ha smittsomme sykdommer. Renovatører må derfor generelt ha rutiner for å unngå smitte. Dette vil spesielt være viktig på anlegg som åpner restavfallsposene ved sortering. Håndtering av lukkede restavfallsposer vil ellers innebære liten smittefare ifølge helsemyndighetene siden dråpesmitten vil holde seg på avfallet i posen, og dessuten avta gradvis med tiden

Vi viser til at helsemyndighetene snart vil legge ut mer informasjon om koronavirus og avfall på FHIs nettside, og ber dere om å følge med på denne informasjonen. Vi har i dag lagt ut noe mer informasjon som er samkjørt med helsemyndighetene på vår korona-nettside, og der vi vil lenke til FHIs nettside så snart det kommer informasjon der."