Se flere bilder under artikkelen

Avfallsstoffnummeret 7123 – herdere, organiske peroksider er - slik direktoratet ser det - ikke begrenset til kun å omfatte avfall med organiske peroksider, men også andre typer herdere som ikke inngår i 7121 – polymeriserende stoff, isocyanater. I deklarasjonsdata som direktoratet innehar, framgår også at det under 7123 deklareres en del herdere som ikke består av organiske peroksider.

Direktoratet nevner videre at aminherdere også vil kunne plasseres under kode 7121. Denne koden omfatter også andre råvarer for herdeplast, som kan være både isocyanater og aminer. Direktoratets vurdering er at denne koden kan være likeså aktuell som 7135, basisk, organisk avfall (som altså NFFA har anbefalt i siste versjon av NFFA-veilederen).

Slik kode 7123 er definert i dag, mener direktoratet at det kan stride med innarbeidet praksis hvis denne koden utelukkende skal brukes for avfall inneholdende organiske peroksider. NFFA vil følge direktoratets anmodning og påpeker derved følgende over brukere av NFFA-veilederen: Miljødirektoratet har konkludert med at aminherdere kan deklareres med avfallsstoffnummer 7123. Det vektlegges i denne konklusjon den praksis som i dag brukes.

Noen øvrige kommentarer fra Miljødirektoratet: Avfallsstoffnummerlista er en mer stoffbasert liste enn EAL-lista. Samtidig finnes det flere avfallsstoffnummer hvor stoff ikke er presisert, og lista er heller ikke delt inn etter farlige egenskaper (HP'ene). Avfall med ulike egenskaper kan ofte havne under samme avfallsstoffnummer, så her er det ingen klar systematikk.

Direktoratet nevner at det kan være grunn til å se nærmere på inndelingen av enkelte avfallsstoffnummer, der det kan være problematisk at ulike typer avfall med ulike egenskaper deklareres under samme nummer. Det har allerede kommet innspill om at det kan være hensiktsmessig å dele kode 7123, slik at organiske peroksider får et eget nummer. Dette er noe direktoratet vil se nærmere på. NFFA mener dette kan være nødvendig for å sikre forsvarlig håndtering av avfallet.

Når det gjelder hensynet til forsvarlig transport legges det til grunn at ADR-regelverket ivaretar dette uavhengig av inndeling i avfallsstoffnummer. ADR-klassene og avfallsstoffnumrene gjelder uansett parallelt.

Det blir nå orientert om ovennevnte i digital versjon av NFFA-veilederen, og det informeres på NFFAs hjemmeside for brukerne av papirversjonen av NFFA-veilederen 2017-2019.

Basert på dialog med medlemmer og myndigheter, ser NFFA behov for at det angis flere eksempler på herdertyper enn de som i dag framgår i NFFA-veilederen 2017-2019, og med utdypende informasjon om disse. Dette inkluderer flere forslag til transportklassifisering for eventuelt andre typer enn de som nå er angitt.  Straks disse er definert, vil slik informasjon framkomme under «Informasjon om utvalgte avfallstyper» i den digitale versjonen av NFFA-veilederen 2017-2019. Vi vil samarbeide med medlemmene og gjøre de nødvendige avklaringer med myndighetene før dette publiseres.