NFFA og Offshore Norge har hatt møte med direktoratet om behandlingskapasitet
Fra de to bransjeforeningenes side ble det referert til to hovedutfordringer: Begrenset nasjonal behandlingskapasitet og økende avfallsmengder samt barrierer i regelverket både nasjonalt og internasjonalt. Sistnevnte gjelder spesielt endringer i EUs grensekryssforordning som medfører innstramming i muligheten til å importere og eksportere avfall til sluttbehandling.
Fra offshorenæringen ble stopp i boreoperasjoner, forsinket produksjonsstart og økende karbonuttrykk nevnt som konsekvenser av situasjonen. Nedstrømløsningene – d.v.s. NFFAs medlemmer er preget av permanent lavere behandlingskapasitet etter uønskede hendelser, ikke tilfredsstillende lønnsomhet og betydelige barrierer for å kunne øke kapasiteten i Norge. Konkret ble det fra NFFA og deltakende medlemmer referert til:
- Presset marked over flere år og med lav lønnsomhet som konsekvens
- Nye og strengere utslippskrav som utløser investeringsbehov som ikke er økonomisk bærekraftige og hindrer satsning i kapasitetsøkninger
- Det har tatt lengre tid enn ønskelig å utvikle gode renseløsninger som tilfredsstiller utslippskrav
- Det er gitt ulike utslippskrav til behandlingsanlegg for farlig avfall (her ble eksempelvis nevnt krav om 60 mg/l TSS versus 5 mg /l av samme
- Det stilles krav til analyser på nivåer som er under faktiske deteksjonsgrenser på laboratoriene
I møtet med Miljødirektoratet refererte Offshore Norge og NFFA flere konkrete avbøtende tiltak som bransjene har gjennomført. De to organisasjonene var også konkrete hva gjelder hvilke tiltak myndighetene kan gjennomføre for å redusere de samfunnsmessige konsekvensene av behandlingssituasjonen for avfall fra offshore samt også bidra til avfallsminimering. Følgende innspill ble begrunnet og beskrevet under møtet (her referert uprioritert):
- Prioritere tiltak som fremmer avfallsminimering og behandling av utslipp til sjø
- Tilrettelegge regelverk / virksomhetstillatelser for injeksjon av boreavfall på tvers av lisenser
- Effektiv behandling av søknader som innebærer utvidelser av kapasitet ved norske anlegg for behandling av farlig avfall
- Miljødirektoratets bidrag til at Statsforvalteren mer effektivt behandler søknader fra mottak og mellomlagringsanlegg
- Like rammevilkår på utslippstillatelsene hva gjelder utslippsgrenser i forhold til BAT / AEL m.v.
- Smidig regelverk knyttet til væskebehandling på land
- Prioritere saksbehandling av søknader om eksport av farlig avfall (der alle andre tiltak er utprøvd)
- Smidigere regelverk for gjenbruk
Møtet med Miljødirektoratet ble for øvrig holdt i forkant av at Miljødirektoratet skal offentliggjøre en rapport om avfallsstrømmer fra offshoresektoren. Denne rapporten er ventet i nær framtid.
NFFAs generalsekretær, Randi Pedersen, uttrykker forsiktig optimisme etter NFFA og Offshore Norges møte med Miljødirektoratet:
- Sviktende nasjonal behandlingskapasitet for offshoreavfall vil få samfunnskonsekvenser. Også forsvarlig håndtering av andre farlig avfallsfraksjoner vil selvsagt bli påvirket av begrenset behandlingskapasitet. Ved å påpeke den kritiske situasjonen, har vi forhåpentligvis vist hvordan også myndighetene kan spille en aktiv rolle for å hindre at situasjonen blir uhåndterbar.
FOTO: Bo B. Randulff og Even Kleppa Copyright: Equinor