Internhøring i NFFA: Forslag til retningslinjer for byggavfall
Det er avfallsprdusent som har ansvaret for basiskarakterisering av alt avfall som leveres deponi (ref. Avfallsforskriftens paragraf 9, vedlegg II). Basiskarakteriseringen skal gjøre det mulig for avfallsmottaker å kjenne avfallets sammensetning, utlekkingspotensial, miljøvirkninger og øvrige egenskaper som har betydning for deponiet på kort og lang sikt.
Flere av NFFAs medlemmer har over tid erfart at aktører som leverer bygg- og anleggsavfall ikke følger regelverket, enten fordi de ikke kjenner det eller ikke har kompetanse til å forstå det. Disse medlemmene ønsker etablert en felles retningslinje for bransjen hva gjelder spesielt bygg- og anleggsavfall fordi slikt avfall kan inneholde betydelige mengder komponenter som er farlig avfall. Forslaget til felles retningslinje opptar i seg også problematikk relatert til gipsavfall.
Forslaget over har utgangspunkt i en diskusjon i Norsk Industris utvalg for gjenvinning. Som leder av Nettverket for bygg- og anleggsavfall (NHP) - og fordi mange av NFFA medlemmer er stilt overfor disse problemstillingene - innhenter vi nå synspunkter på forslaget om en anbefalt retningslinje, før vi tilkjennegir NFFAs holdning til det.
Forslaget: Sorteringsrest skal tas imot som farlig avfall samt krav om gipsinnhold
Anbefalt retningslinje - som NFFA nå ber sine medlemmer om synspunkter på - innebærer at sorteringsrest som ikke er tilfredsstillende basiskarakterisert skal tas i mot som farlig avfall. Sorteringsresten er den delen av bygg- og anleggsavfallet som ikke går til materialgjenvinning eller energiutnyttelse.
Forslaget innebærer også at mottaksanlegg (og eventuelt andre aktører) stiller krav til byggentreprenører om at det ikke skal være gips i blandet avfall i et slikt omfang at det skaper utfordringer med svovelinnhold ved deponering og / eller forbrenning.
Mye farlig avfall i bygg- og anleggsavfall samt svovel skaper problemer
Bakgrunnen for forslaget er at bygg- og anleggsavfall i økende grad inneholder komponenter med farlig avfall. Dette gjenspeiles også i den sorteringsresten som leveres deponi.
Hva gjelder gips som ikke sorteres ut for materialgjenvinning, ender dette normalt i restavfallet som sorteres videre på avfallsbehandlingsanleggene. I løpet av denne prosessen vil gipsen unngåelig knuses ned til mindre biter som ikke lar seg sortere ut ved maskinell sortering. Bitene vil kunne følge med andre fraksjoner både til deponi og forbrenningsanlegg. Dette er skaper utfordringer på grunn av svovelinnholdet i gipsen.
Synspunkter meldes post@nffa.no innen torsdag 31.01.13.