Se flere bilder under artikkelen

Høringsutalelsen er gitt i forbindelse med pågående høringsprosess knyttet til NOAHs forslag om et mulig deponi i Brevik. Men NFFA henviser i høringen også til Nesset i Møre og Romsdal, som er den andre mulige beliggenheten for et slikt deponi. Ansvarlige myndigheter og andre som påvirker beslutningen om ny deponikapasitet i Norge, må legge til grunn fortsatt betydelig behov for deponikapasitet for behandlet uorganisk farlig avfall, skriver NFFA i sin høringsuttalelse.

NFFA framfører videre følgende momenter: "Prosessen med å etablere ny deponikapasitet for behandlet uorganisk farlig avfall i Norge etter Langøya-deponiets avvikling, har vist seg utfordrende. Den lokale motstanden mot etablering har vært massiv på begge mulige lokasjoner. Motstanden har vært preget delvis av manglende kunnskap, emosjoner knyttet til farlig avfall samt manglende forståelse til kompetansen og rollen til virksomheter som håndterer denne avfallsfraksjonen.   

De største mengdene av uorganisk farlig avfall framstår som følge av industriprosesser, ikke fra husholdningene. Uansett er disse industriprosessene påkrevd for å framstille produkter samfunnet og nettopp forbrukerne har behov for og etterspør. Slik sett må også allmenheten – det norske folk uansett hvor man bor – ta ansvar både for at slikt avfall oppstår og for at det behandles på forsvarlig, betryggende måte av profesjonelle, myndighetsgodkjente aktører. I arbeidet med å etablere ny deponikapasitet for uorganisk behandlet farlig avfall i Norge, har ansvarsfraskrivelse vært ett av flere framtredende momenter som har dessverre fordreier en fornuftig diskusjon og forvansker arbeidet med å etablere ny kapasitet tidsnok.     

Framtredende i debatten har også vært påstander om at behovet for deponikapasitet vil bortfalle som konsekvens av gjenvinning (les: effekt av den sirkulære økonomien). Dersom man legger en slik hypotese til grunn, vil samfunnet løpe en betydelig risiko. Risikoen består bl.a. i at betydelige tonnasjer ubehandlet uorganisk farlig avfall vil komme på avveie og industri og næringsliv får driftsproblemer forårsaket av manglende behandlings- og deponiløsninger.  

NFFA har medlemsbedrifter som bruker betydelige midler og mye kompetanse til å utvikle nye metoder for å ta ut ufarlige stoffer i det farlige avfall, materialgjenvinne eller ressursutnytte farlig avfall.  Slikt utviklingsarbeid er ofte langsiktig og avhengig av en lang rekke forhold – herunder forhold som har med marked, økonomi, teknologi, forskrifter, og råvaresituasjonen å gjøre. I tillegg er oppnåelsen av gjenvinningsmålene avhengig av tilgang til tilstrekkelige mengder farlig avfall til at gjenvinningsprosesser kan være økonomisk forsvarlige i et kommersielt perspektiv.    

I tillegg til forholdene ovenfor kommer at mengdene uorganisk farlig avfall over tid har vist seg noenlunde stabile. Det tilkommer dessuten stadig nye stoffer som klassifiseres som farlige og må behandles / deponeres. Nok et tilleggsmoment som bevirker deponibehov også i framtiden, er at det i uoverskuelig framtid vil være stoffer som ikke er ønsket gjenvunnet. Enkelt forklart må de avfallsfraksjonene hvor disse stoffene finnes, behandles slik at de uønskede stoffene tas ut av kretsløpet gjennom sikker deponering.

Utledet også av disse forholdene, er det ikke sannsynlig at behovet for deponikapasitet for behandlet uorganisk farlig avfall dramatisk vil reduseres i årene framover", skriver NFFA.

Les den fullstendige høringsuttalelsen her!