Statsbudsjettet: Hovedpunkter for NFFAs medlemmer
Dette er et statsbudsjett med få store endringer. Regjeringen satser på trygghet, det er dermed ingen store tapere/vinnere i forhold til tidligere budsjettframlegg.
Klima og miljøtiltak
Regjeringen viderefører den betydelige satsingen på klima- og miljøtiltak. Blant tiltakene som foreslås er blant annet et nytt fond for klima og energi, CO2-håndtering, økt CO2avgift for petroleumsnæringen, omlegging av bilavgifter, styrket kollektivtrafikk og jernbaneutbygging mm.
Det foreslås totalt bevilget 3 390,8 mill. kroner til videre arbeid med CO2-håndtering i statsbudsjettet for 2013. Dette omfatter bl.a. 1 095 mill. kroner til planlegging og forberedelse av fullskala fangst, transport og lagringsløsninger for CO2 fra Mongstad.
Det er besluttet å opprette et nytt fond for klima, fornybar energi og energiomlegging med utgangspunkt i Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering.
EU vedtok 19. november 2008 et nytt rammedirektiv for avfall (2008/98/EF). Norsk avfallsregelverk er vurdert å være i tråd med rammedirektivet. Miljøverndepartementet har likevel gitt Klima- og forureiningsdirektoratet i oppdrag å utarbeide et forslag til endring av avfallsforskriften, og grunnlagsmaterialet til enkelte endringer i forurensningsloven. Miljøverndepartementet vil legge fram en avfallsplan og et program for avfallsforebygging i tråd med kravene i rammedirektivet for avfall (kilde: Resultatområde 9 Giftfritt miljø.
Miljøverndepartementet
Veksten i Miljøverndepartementets budsjett fortsetter i 2013 med en økning på 560 mill. kroner, eller 11,4 pst. Regjeringen vil foreslå å etablere en CO2-kompensasjonsordning for industrien. Formålet er å oppnå større globale utslippsreduksjoner ved å hindre karbonlekkasje fra industrien i Europa til land med mindre stram klimapolitikk. Det foreslås en bevilgning på 20 mill. kroner til dekning av administrative utgifter til etablering og forvaltning av ordningen i 2013. (Mer info, se kapittel 2.9)
- Ingen av hovedsatsingene til Miljøverndepartementet handler direkte om avfallsbransjen.
Miljøverndepartementet og ev. tildeling av såkalte frie midler
Det er i budsjettet nevnt tildelingen NFFA mottok over Statsbudsjettet i 2012. Når det gjelder frie midler i 2013 er det av den foreslåtte tildelingen kr. 8,4 mill. kroner som er åpne for søknader. Dette er en økning på kr. 2,8 mill. kroner fra 2012. Departementet vil blant annet prioritere søknader gjeldende miljømerking og miljøsertifisering, prosjekter som er relaterte til opprydding og forebygging av miljøgifter, avfallsrelaterte prosjekter samt prosjekter som medvirker til økt bruk av miljøvennlige transportformer og redusert transportbehov.
Petroleumsnæringen
Regjeringen foreslår en økning på 20 mill. kroner til Petroleumstilsynets oppfølging av helse, miljø og sikkerhet i petroleumssektoren. Midlene vil bli brukt til å øke etatens bemanning for å sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å møte utfordringene. Regjeringens mål er at operasjonelle utslipp av olje ikke skal medføre helse- eller miljøskade, eller medvirke til å øke bakgrunnsnivået av olje over tid. Arbeidet for å nå målet om nullutslepp av miljøfarlige stoff fra petroleumsnæringen er viktig i denne sammenhengen.
Nærings- og handelsdepartementet (økte bevilgninger til Altinn)
Noen av hovedprioriteringene under Nærings- og handelsdepartementets budsjett for 2013 er:
- Økte bevilgninger til Altinn for økt stabilitet og robusthet.
- Økt satsing på SIVA og Innovasjon Norge for å følge opp stortingsmeldingen om selskapene.
- Økte bevilgninger til næringsrelevant forskning, bl.a. innen nanoteknologi, bioteknologi og romfart.
- Satsing på eksportindustrien gjennom det nyopprettede selskapet
Eksportkreditt Norge AS og økt ramme for GIEKs Alminnelig garantiordning.
Vedr. Altinn foreslås det en bevilgning på 258,5 mill. krone. Det er en økning på om lag 90 mill. kroner i forhold til 2012. I 2013 vil forbedring av testregime, kompetanseoppbygging og justering av løsningen for å sørge for stabilitet og robusthet bli prioritert.
Giftfritt miljø (satsning fra MD) (http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/dok/regpubl/prop/2012-2013/prop-1-s-20122013/10.html?id=702943)
Det er fortsatt noe farlig avfall som går til ukjent behandling og det er viktig med kontinuerlig fokus på å øke innsamlingen av det farlige avfallet.
Helse- og miljøfarlige kjemikalier, herunder radioaktiv forurensning
For miljøgifter er det lagt til grunn at alle utslipp skal stanses innen 2020. Det er nødvendig med innsats både nasjonalt, regionalt og globalt for å kunne nå målene. Økt kunnskap er svært viktig i arbeidet. Kartlegging og overvåking, og arbeid relatert til miljøprøvebanken for miljøgifter, vil fremdeles være prioritert.
Avgiftsplikt på mineralolje og bensin
Høring
På oppdrag fra Finansdepartementet sendte Toll- og avgiftsdirektoratet 25. juni 2012 på høring et forslag om å knytte avgiftsplikten på mineralolje og bensin til produktenes kokepunkt. Samtidig ble det foreslått at dagens fritak for spillolje ikke skulle videreføres. Høringsfristen som ble satt til 6. august, ble senere forlenget til 20. august 2012. Det er mottatt 59 høringssvar, hvorav 24 har hatt merknader.
Flere høringsinstanser herunder NFFA mente at avgift på spillolje kan ha negative miljømessige konsekvenser blant annet ved at spillolje kan komme på avveie, og at det kan føre til en lavere innsamlingsgrad. Dette begrunnes med at forslaget vil føre til økte priser for levering av spillolje og annet oljeholdig avfall, noe som innebærer fare for redusert innsamlingsgrad og dermed fare for ulovlig disponering, for eksempel ved at spilloljen dumpes i naturen eller forbrennes ulovlig.
Departementet viser til at bakgrunnen for forslaget i høringsnotatet om å oppheve fritaket for spillolje var ønske om avgiftsmessig likebehandling av alle produkter med mineralsk opprinnelse og samme bruksområde. Fritaket kan også være problematisk etter EØS-avtalen artikkel 61. Det vises til at EU-land tidligere har anmodet Kommisjonen om å videreføre avgiftsfritak for spillolje, uten å ha fått aksept for dette. Departementet går likevel inn for å videreføre dagens fritak for spillolje inntil videre.
Forurenset grunn og sjøbunn
Ingen spesielle endringer her, men verdt å merke seg at Staten medvirker med midler der det ikke er mulig å identifisere de ansvarlige, eller der det ikke er rimelig å pålegge de ansvarlige de fulle kostnadene.
Avfall
Arbeidet på avfallsområdet skal medvirke til å øke ressursutnyttingen og redusere ulike miljøproblem, som spredning av helse- og miljøfarlige kjemikalier og utslepp av klimagasser. Det blir arbeidet med å:
- redusere veksten i avfallsmengdene
- stimulere til økt gjenvinning av avfall
- redusere mengden farlig avfall som ikke er tatt forsvarlig hånd om
- Regjeringen tar sikte på å redusere generering av ulike typer farlig avfall innen 2020 sammenlignet med 2005-nivå
Refusjon av avgift på smøreolje
Målet med ordninga er å stimulere til økt innlevering av spillolje til miljøgodkjent behandling. Spillolje er brukt smørjeolje og transformatorolje og er klassifisert som farlig avfall. Smørjeolje er, med unntak av enkelte bruksmåter, pålagt smørjeoljeavgift, jf. St.prp. nr. 1 (2007–2008) Skatte-, avgifts- og tollvedtak, kap. 5542 post 71. Kriterium for refusjon er totalt innsamla kvantum av spillolje.
Refusjon av avgift på hydrofluorkarbon (HFK) og perfluorkarbon (PFK)
Hydrofluorkarbon (HFK) blir i første rekke nytta i kjøle- og fryseanlegg, varmepumper og mobil luftkondisjonering. (Se forskrift 1. juni 2004 nr. 930 om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskrifta), kapittel 8. ) Formålet med ordningen er å redusere utslipp til miljøet av HFK og PFK. Gassene er klimagasser, og reguleringa av disse er en del av strategien for å redusere utsleppa av klimagasser i samsvar med Kyotoprotokollen.