Resultat av pågående kontrollaksjon: Varsel om stans ved farlig avfallsbedrift!
Det er etter to inspeksjoner med mange og alvorlige brudd på utslippstillatelsen at varselet kommer. Sandnessjøen Gjenvinning AS – som ikke er medlem av NFFA – har tillatelse til mottak, lagring og behandling av borekaks og slopvann fra bore- og brønnoperasjoner. I tillegg har bedriften tillatelse til mellomlagring av spillolje, oljeholdig avfall, løsemidler, maling og spraybokser samt mindre mengder annet farlig avfall. Anlegget ble startet i 2011. Oiltools AS står som registrert eier med 100 prosent.
Flere ulovlige forhold?
I Miljødirektoratets inspeksjoner mener man blant annet å ha avdekket for høye utslipp av organisk stoff (TOC) til sjø, framgår det i melding fra direktoratet. Utslippskontrollen ved anlegget er så mangelfull at det også kan ha vært ulovlige utslipp av olje og/eller kjemikalier til sjø, uten at bedriften har oppdaget det, mener Miljødirektoratet. Direktoratet skriver på sine nettsider at lagringen av farlig avfall på anlegget til Sandnessjøen Gjenvinning er uforsvarlig, og fortsetter:
""”- Forurensningsmyndighetene har fulgt opp farlig avfall-bransjen tett i mer enn ti år, og vi er knallharde på at håndtering av farlig avfall skal skje på en forsvarlig måte. Sandnessjøen Gjenvinning har gjennom hele sin driftsperiode hatt omfattende brudd på tillatelsen, og de har ikke rettet opp avvikene. For å kunne drive et behandlingsanlegg for farlig avfall er det en forutsetning at de ansvarlige har evne og vilje til å drive i henhold til tillatelsens krav, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
Streng reaksjon
Miljødirektoratet har gitt bedriften varsel om at det vil bli fattet vedtak om stans av driften ved anlegget. Sandnessjøen Gjenvinning må sende kommentarer til dette varselet innen to uker. Deretter vil vi fatte vedtak om at bedriften må stanse mottak og behandling av farlig avfall innen én dag etter at vedtaket er fattet.
Før driften ved anlegget skal kunne starte opp igjen, må Sandnessjøen Gjenvinning kunne dokumentere at samtlige avvik er rettet, og at anlegget er tilført tilstrekkelige ressurser og kompetanse for å kunne drive i tråd med regelverket. Før en eventuell oppstart vil Miljødirektoratet verifisere at disse forholdene er brakt i orden.
-Dette er en streng reaksjon som Miljødirektoratet sjelden tyr til. Når vi oppdager så mange og gjentatte alvorlige brudd på tillatelsene våre som i dette tilfellet, må vi reagere strengt, sier Ellen Hambro.”
Gjenvinning ikke har lagt ned nok innsats for å sørge for lovlig drift av anlegget, både når det gjelder lagring og behandling.
Siden januar 2013 ser det ut til at situasjonen har blitt ytterligere forverret, og det har senere ikke blitt iverksatt noen nye tiltak ved anlegget.
-Vi ser svært alvorlig på de forholdene som er avdekket ved Sandnessjøen Gjenvinning. Det er ekstra alvorlig at vi fant flere av de samme ulovlige forholdene ved en inspeksjon i august 2013, som vi fant under en inspeksjon i 2012. Det skjedde til tross for bedriftens forsikringer om at feilene var rettet, sier Ellen Hambro.
Skaper fare for forurensning
Utslippene fra bedriften har etter alt å dømme ikke vært så store at det har oppstått vesentlige miljøskader i fjorden ved Sandnessjøen, men driften skaper en vedvarende fare for forurensning av grunn og en ulovlig forurensing til sjø.
Miljødirektoratet kan ikke akseptere at bedriften drives på en slik måte at det oppstår risiko for slike skader. Vi påpeker også at det er usikkert om bedriftens valgte renseteknologi vil være i stand til å innfri kravene i bedriftens tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven.
Verre i 2013
Tidligere i år mistet bedriften personell med påkrevd kompetanse. Det er svært viktig at farlig avfall blir håndtert av personell som har nødvendig kunnskap om dette.
Miljødirektoratet mener at Sandnessjøen Gjenvinning ikke har lagt ned nok innsats for å sørge for lovlig drift av anlegget, både når det gjelder lagring og behandling.
Siden januar 2013 ser det ut til at situasjonen har blitt ytterligere forverret, og det har senere ikke blitt iverksatt noen nye tiltak ved anlegget.
-Vi ser svært alvorlig på de forholdene som er avdekket ved Sandnessjøen Gjenvinning. Det er ekstra alvorlig at vi fant flere av de samme ulovlige forholdene ved en inspeksjon i august 2013, som vi fant under en inspeksjon i 2012. Det skjedde til tross for bedriftens forsikringer om at feilene var rettet, sier Ellen Hambro.""""
Foto: Direktør Ellen Hambro, Miljødirektoratet.