NFFA-juristen: Utvilsom rett til å omklassifisere
NFFAs jurist henviser bl.a. til at det er helt sentralt at avfall er riktig kategorisert for å oppnå en forsvarlig behandling. I motsatt fall vil dette i verste fall føre til at farlig avfall kommer på avveie eller avfallet medfører skade på helse og miljø i alle ledd. I NFFA-juristens utredning heter det videre:
Det kan ikke være tvilsomt at det ligger innenfor avfallsmottakers plikt etter forurensningsloven § 7, jf. avfallsforskriftens § 11-5, å forsikre seg om at avfallet han mottar samsvarer med deklarasjonsskjema, slik at det kan gis en forsvarlig behandling. En unnlatelse fra avfallsmottakers side av å endre avfallskategoriseringen i de tilfeller det mottas uriktig kategorisert avfall, vil utvilsomt innebære et straffbart brudd på forurensningslovens bestemmelser med tilhørende forskrifter, jf. forurensningslovens § 79.
Det foreligger således en endringsplikt for avfallsmottaker i de tilfeller hvor avfallsprodusent har kategorisert avfallet feil.
NFFAs jurist henviser også til Miljødirektoratets egen veileder hvor endringsadgang / plikt er lagt til grunn:
Dette feltet (les: på deklarasjonsskjemaet) brukes for kommentarer/endringer eller tilleggsopplysninger til det som avfallsprodusenten har oppgitt. Det kan eksempelvis være oppgitt feil mengde eller type av farlig avfall av avfallsprodusenten. En korrigering angis i dette feltet. Feltet kan også brukes av aktør 2. ledd, 3. ledd osv.
Det er således ikke tvilsomt at det foreligger endringsadgang dersom avfallet er kategorisert feil. Det nærmere spørsmålet er hvordan en slik endringsadgang skal praktiseres. Den ytre grensen for en slik endringsadgang er forurensingslovens § 7, jf. avfallsforskriftens § 11-5. Det er med andre ord avskjæringen av avfallsmottakers endringsplikt som krever hjemmel og ikke omvendt, slik fylkesmannen synes å legge til grunn, mener NFFA-juristen, og skriver videre:
I de tilfeller hvor ordinært avfall er uriktig kategorisert som farlig avfall, vil deklarasjonsskjemaet bli slettet, siden det da heller ikke foreligger noen plikt å utarbeide et deklarasjonsskjema. Det vil samtidig bli tilbakerapportert til avfallsleverandør at det foreligger feil ved deklareringen og skrevet avvik ved mottaket. Dette er en situasjon som ikke er nevnt i veilederen for farlig avfall. I mangel av veiledning fra myndighetene har vi da valgt å falle ned på ovennevnte fremgangsmåte som er i tråd med etablert bransjepraksis i alle landets fylker.
Dersom det farlige avfallet viser seg å være i en annen kategori enn det som er opplyst i deklarasjonsskjema, vil dette bli endret i samsvar med fremgangsmåten som er beskrevet i veilederen til håndtering av farlig avfall, påpeker NFFA-juristen - og videre:
Dersom Fylkesmannen skulle legge til grunn at det deklarasjonsskjema ikke kan slettes i de tilfeller hvor det farlige avfallet viser seg å være ordinært avfall, medfører dette uriktig behandling, uriktig transport og uriktig pris i alle ledd. Det er vanskelig å se at dette er i samsvar med det overordnede prinsipp om at avfall skal behandles på forsvarlig måte, jf. forurensningslovens § 7, mener NFFA-juristen.
I tillegg til ovennevnte juridiske henvisninger, har NFFA overfor angjeldende medlem understreket viktigheten av avviksbehandling internt umiddelbart etter at feildeklarert avfall er registrert. Vesentlig er selvsagt også avviksrapportering tilbake til avfallsprodusent / den som har levert avfallet. Dette også for å sikre at andre forhold blir korrekt, slik som fakturering, miljørapportering m.v.
NFFA har gitt vårt medlem en utfyllende tilbakemelding som kan leses her (anonymisert).