Mottak av farlig avfall utenom tillatelsen
I vår dialog med Statens strålevern har vi avklart følgende:
- Strålevernet erkjenner at det kan oppstå situasjoner hvor avfallsmottakene får inn radioaktivt avfall som de i utgangspunktet ikke er forberedt på eller har tillatelse til å håndtere.
- Hvis avfallsmottaket har tillatelse til å håndtere det farlige avfallet som også er radioaktivt avfall, dekkes situasjonen av avfallsforskriften § 16-5 dersom aktivitetsnivåene er under verdiene i vedlegg 1 b til forskrift om forurensningslovens anvendelse på radioaktiv forurensning og radioaktivt avfall. Dersom mottaket ikke har tillatelse til å håndtere avfallet, må de videresende avfallet til et mottak/anlegg som har slik tillatelse.
- Det mottaket som først fikk dette avfallet må da deklarere avfallet før det sendes videre.
- Videresendingen må skje så snart som mulig (her vil det ikke være nok å levere årlig) og all håndtering av avfallet og tiltak, kommunikasjon med andre aktører (avfallsmottak, behandlingsanlegg etc.) må loggføres med tid og sted for hva som er gjort og denne loggen må signeres av driftssjef eller annen ansvarlig ved anlegget.
- Dersom avfallsmottaker håndterer avfallet slik som beskrevet i avfallsforskriften eller slik det er skissert under punkt 1 er det ikke noe grunnlag for avvik eller andre reaksjoner fra myndighetenes side.
I vår dialog med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har vi avklart følgende:
- Når det gjelder eksplosiver er første bud at avfallsmottaker skal ringe og varsle politiet, og deretter forholde seg til instruksene politiet gir, jf eksplosivforskriften.
- Andre bud er å skaffe størst mulig grad av opplysninger om avfallet, og melde avviket til avsender/kunde. Det kanskje største problemet ved slikt ”avfall” er vel nettopp mangelen på informasjon, og vansker med å nøste opp dette fra kundene. Dette gjelder ikke minst for ubetjente miljøstasjoner. Men avfallsmottaket bør da være føre-var, og behandle avfallet meget varsomt. En ny dynamittkubbe er relativ vanskelig å detonere, men over tid kan stabiliserende stoffer svette ut og gjøre den mye mer ufølsom og ustabil.
- Tredje bud er å få sprengstoffet sendt ut av mottaket i samråd med politiet / brannvesen til endelig behandling.
- Et mottak som får inn eksplosiver vil ikke uten videre ha gjort seg skyldig i noe regelverksbrudd, men all den tid dette er et vedvarende problem kan et slikt problem fort utløse brudd og avvik. Eksempelvis vil det være et brudd på regelverket hvis man kommer i besittelse av et eksplosiv og ikke umiddelbart kontakter politiet. Problemstillingen hører naturlig inn i risikovurderingen for det enkelte mottak, og opplæringen av ansatte.
- Manglende eller mangelfull opplæring vil således bli vurdert av DSB som brudd på regelverket.