Invitasjon: Workshop om etablering av næringsklynge innen farlig avfall

NFFA inviterer ledere i medlemsbedriftene til en praktisk orientert workshop. Målet er å finne ut om det er grunnlag for å etablere en næringsklynge støttet av offentlige innovasjonsmidler. Formålet i klyngesamarbeidet blir i så tilfelle å arbeide med temaer som bedriftene ikke er i stand til å løse alene, men som kan bidra til positiv utvikling i bransjen og i den enkelte bedrift.
Publisert: tirsdag 03. februar 2015

Hovedtema for workshopen er å identifisere hvilke konkrete, felles temaer det er nyttig at klyngesamarbeidet arbeider med. Det er derfor viktig at deltakerne før møtet har reflektert over hvilke typer utfordringer man står ovenfor: Innovasjon, teknologi, internasjonalisering, kompetanse, metodikk, samspill, miljø eller andre forhold – og at man kortfattet kan legge fram disse på møtet.

  • NÅR: 11. februar 2015 kl. 1130 - 1600

  • HVOR: Møterom på Torp Sandefjord flyplass

  • MÅLGRUPPE: Bedrifter som håndterer og behandler farlig avfall i Norge og utenfor Norge.

  • PÅMELDING: Pr. epost til post@nffa.no (deltakelse på møtet er gratis)

    AGENDA:

  • 1130 - 1200: Velkommen, orientering om klyngeetablering

  • 1200 - 1300: Lunch

  • 1300 - 1400: Utfordringer / muligheter for bedrifter som håndterer farlig avfall. Mulige temaer for klyngesamarbeid

  • 1400 - 1430: Prioritering av utfordringer / muligheter og mulige temaer for klyngesamarbeid

  • 1430 - 1445: Pause

  • 1445 - 1545: Oppsummering og konklusjoner.

    HVA ER EN KLYNGE?
    En klynge er en gruppe bedrifter som velger å samarbeide om felles utfordringer, selv om de på mange felt konkurrerer med hverandre. Innad i klyngen kan man etablere ulike prosjekter som har fokus på innovasjon, internasjonal forretningsutvikling eller utdanning/kompetanseutvikling. En ARENA-klynge får normalt offentlig støtte i 3 år, men perioden kan utvides til 5 år.

    HVORFOR SKAL MAN VÆRE MED I EN KLYNGE?
    Erfaringen viser at bedrifter som er med i klynger øker sin kompetanse, entreprenørskap, konkurransekraft og innovasjonsevne. Hensikten med samarbeidet er å bidra til innovasjon, samspill og lønnsom vekst i bedriftene. SSB har på oppdrag fra Innovasjon Norge sammenlignet bedrifter som deltar i klynger med bedrifter som ikke gjør det. Klyngebedriftene får gjennom sin deltagelse en signifikant økning i omsetningen. I 2015 er det 25 aktive næringsklynger i ARENA-programmet. 

    HVA GJØR KLYNGEN?
    Klyngen organiseres normalt som en prosjektorganisasjon med prosjektleder og prosjektstyre, der bedriftene er representert. Siden deltagelsen i klyngen er frivillig, er funksjonen til klyngen basert på at deltagerne er gjensidig avhengig av hverandre. Videre må man  oppnå konsensus ved at individuelle mål knyttes sammen til felles utviklingsmål. Klyngen blir da også en plattform for å etablere ulike konkrete innovasjons og utviklingsprosjekter. I 2013 utløste/forsterket de 25 Arena-prosjektene hele 604 slike prosjekter. Det er selvsagt også mulighet for å utvikle samarbeidsprosjekter med de andre klyngene.

    HVA KOSTER DET?
    En klynge i startfasen kan søke om støtte fra Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet. Blir man godkjent i ARENA-programmet får man støtte til 50% av basiskostnadene ved klyngesamarbeidet. Bedriftenes eget bidrag er egeninnsats (timer) og kroner. Man kan søke om oppstartmidler for å etablere en basis før man søker på ARENA-programmet.På

Påmelding til workshopen her!

Relaterte saker

1_byggetomt.jpg
Byggavfall: Ny workshop i NHP-nettverket

03. jun. 2013

Farlig avfall fra bygge- og anleggsprosjekter utgjør økende fraksjon med spesielle utfordr…