Som meldt tidligere, har NFFA anmodet Finansdepartementet om å vurdere om lønnskostnader bør inngå i beregningsgrunnlaget for faste kostnader, og derved kompensasjonsgrunnlaget i regjeringens tiltakspakke (Prop. 70 LS).  Årsaken er det avhengighets- og kontinuitetsforholdet som eksisterer i farlig avfallskjeden for få oppnå trygg håndtering mellom aktører med samfunnskritisk virksomhet. Permittering hos èn aktør kan derved ramme en annen aktørs samfunnskritiske produksjons- og leveringsevne selv om sistnevnte ikke er rammet av permitteringer. Her er tilbakemeldingen fra departementet:

"Hei,

Viser til din e-post til Finansdepartementet datert den 5. april om kompensasjonsordningen for bedrifter som er sterkt rammet av virusutbruddet

Det er ikke lagt opp til at ordningen kan tilpasses enkeltnæringer. Det ville gjort ordningen mer komplisert, og gjøre oppfølgingen vesentlig mer krevende å forvalte. Det vil øke risikoen for gjennomføring og forsinke utbetalinger. Differensiering basert på næringstilhørighet vil også komplisere prosessen med å notifisere ordningen, og det vil øke risikoen for at ordningen vil anses å være i strid med EØS-rettslige forpliktelser.

Departementet vil i forskrift gi nærmere bestemmelser om hva som vil regnes som uunngåelige faste kostnader. Foreløpig er det ikke lagt opp til at definisjonen av faste uunngåelige kostnader inkluderer arbeidsrelaterte kostnader. Mange virksomheter har redusert bruk av arbeidskraft betydelig, men ikke 100 prosent, for å unngå at virksomheten må stenge helt. Dette vil typisk gjelde virksomheter med stort omsetningsbortfall (80–100 pst.) der det likevel er nødvendig med en viss bemanning. Det vil være krevende for støttemottaker og forvaltningsmyndighet å vurdere hvilke lønnskostnader som reelt er uunngåelige. Muligheten for å inkludere slike lønnskostnader i ordningen vil derfor bety mer byråkrati og forsinke saksbehandlingen der søknad behandles manuelt. Departementet vil vurdere om og eventuelt hvordan hensynet til å medregne uunngåelige lønnskostnader eventuelt kan ivaretas i modellen fra og med april 2020.

Takk for henvendelsen. Vi mottar gjerne informasjon også i det videre om hvordan bransjen opplever situasjonen."