Flere medlemmer melder spørsmål knyttet til samdeklarering i disse korona-tider. Noen av dem er relatert til muligheten for fortsatt bruk av PDF-dokument samt hva som ligger i uttrykket "lignende avfallstoffnummer", slik det er referert i den nye veilederen (som vi oppfatter få av medlemmene er kjent med). Vi refererer nedenfor avklaringene slik de er er mottatt fra Miljødirektoratet:

Oppsummert poengterer direktoratet med at samdeklarering skal skje etter samme prinsipper som tidligere, og er ment som en forenkling av tidligere praksis med bruk av PDF-skjema. At samledeklarasjonene finnes elektronisk i Avfallsdeklarering.no gir økt sporbarhet for myndighetene.  Hva gjelder bruk av PDF-skjema, som enkelte aktører trenger tid for å avskaffe i sine systemer, skriver direktoratet:

"Det er ikke noe krav om å samdeklarere, men et krav i regelverket om at et skjema skal følge alle leveranser ved viderelevering. For å ha oversikt over samdeklarering i Avfallsdeklarering, har vi sagt at dersom det samdeklareres så skal det skje elektronisk og ikke ved bruk av PDF-skjemaet. Dette har også vært et ønske fra avfallsaktører for å få mest mulig lik praksis. Dette bør derfor tilstrebes dersom det lar seg gjøre, men tidligere praksis vil aksepteres for en midlertidig periode." Hvor lenge den midlertidige perioden blir, er ikke definert, men det er grunn til å tro at den blir så kort at aktørene snarest bør innstille seg på elektronisk format.

Miljødirektoratet skriver videre til NFFA: 

"Prinsippene for samdeklarering gjelder som tidligere, og det er avfall av samme type som allerede er deklarert som kan samdeklareres, slik at informasjonen på samledeklarasjonen blir dekkende for hele leveransen. Det er likevel valgt ikke å legge inn begrensninger i systemet for å inkluder ulike avfallsstoffnummer, siden vi er kjent med at det i enkelte situasjoner kan være aktuelt å inkludere mer enn ett avfallsstoffnummer i tråd med tidligere praksis. Det er mange ulike brukere og vi ønsker ikke at systemet skal hindre etablert hensiktsmessig praksis, og det vil som tidligere være opp til den enkelte å gjøre dette på riktig måte. Vi vil følge med på om det blir behov for mer informasjon, og ev. behov for innstramming av mulighetene ved samdeklarering.

Vi vil videreutvikle løsningen slik at den skal omfatte flyten av en deklarasjon mellom alle ledd i leveringskjeden. Foreløpig gjelder dette kun for avfall som samdeklareres. Når det gjelder deklarasjoner der mottaker er 2. eller 3. ledds mottaker, vil disse kunne samdeklareres dersom de allerede er samdeklarert i Avfallsdeklarering."

Miljødirektoratet understreker at det samme gjelder ved elektronisk samdeklarering som ved tidligere praksis, nemlig at avfallsmottak må håndtere farlig avfall på forsvarlig måte, og det understrekes at det er viktig at opplysningene på samledeklarasjonen stemmer for avfallet som dekkes av samledeklarasjonen. Dette gjelder også eventuelt opplysninger om transport av farlig gods iht. ADR-regelverket.